IRONMAN Maastricht vanaf de motor met de doctor achterop.

Dit jaar zocht men hulp bij het organiseren van de IRONMAN te Maastricht. Eerst geef ik mij op voor een drankpost. Een paar dagen later komt de mail van de voorzitter binnen dat het medisch team nog motards zoekt. Dit lijkt mij een geweldige uitdaging. Voorwaarde was enige medische kennis in de vorm van BHV of EHBO diploma. Ik reageer naar Guusje Vrehen, de coördinator van het medisch team, en schrijf me in. Guusje reageerde enthousiast en noteert mij als motard voor het fietsparcours.

Nu zijn mijn oude Honda VF1000F en ik toch nog “deelnemer” van de IRONMAN in Maastricht. Dichterbij dan dit kon ik niet komen voor deze wedstrijd.

Zaterdag 1 Augustus treffen motoragent D.Gerards en nog 4 vrijwillige motorrijders elkaar op de Griend om de route te verkennen. Met een stevig gangetje wordt het parcours afgelegd. Ik had niet gedacht dat ik ooit met 90km/h over een officieel fietspad zou scheuren. Na een uurtje rijden nemen we een kopje koffie in Houthem en gaan na een 20 minuten weer verder. Nu volgen de hellingen van het parcours. Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg. Na de Cauberg weer terug richting Gronsveld en Maastricht.

Zondag 2 Augustus word ik om 6:15 verwacht in Gronsveld bij de stichting MOS. Hier maak ik kennis met de arts. De arts had nog nooit achterop een motor gezeten. Na de instructies en de route indeling rijden we naar de Griend. Onderweg neem ik met de arts een aantal motoraanwijzingen door en oefenen we een noodstop.

 

Aangekomen op de Griend is het 7:30. Voordat de 1e deelnemer op het fietsgedeelte is worden de motards met arts het parcours opgestuurd. Wij hebben het gedeelte Bemelerberg tot en met Gronsveld. We rijden naar de Bemelerberg en wachten totdat de kopgroep voorbij komt en sluiten aan. Hier zie ik dat Bas Diederen aan het zwoegen is op zijn grootste verzet. De conclusie van het schakelsysteem is defect, is snel getrokken. Nadat de kopgroep aan het tweede rondje begint, rijden we terug naar de Bemelerberg. Onderweg ontvangen we een oproep om in Amby polshoogte te nemen. Bewoners zouden touwen over de weg gespannen hebben. We gaan kijken maar komen de situatie niet tegen. Na de 2e ronde op de motor rijden we van Gronsveld terug naar Bemelen. Onder weg is een fietser aangereden en wij zorgen voor de 1e hulp. Nadat de ambulance is gearriveerd gaan wij terug naar het Ironman parcours. Nu hebben we twee motorrondes niets te doen dan atleten bekijken en aanmoedigen. Later krijgen we een oproep voor een atleet die gevallen is. Aangekomen in Maastricht blijkt de ambulance al ter plaatste te zijn en de hulp al te verlenen. De arts neemt polshoogte en assisteert waar hij kan. De atleet is even buiten bewust zijn geweest en moet de race staken. Zijn fietsstuur is gebroken en het is medisch niet verantwoord om door te gaan. Rond het middaguur maken we pauze boven op de Bemelerberg en zo kon ik Raymond, Norbert en Bart nog aanmoedigen. Berry heb ik helaas niet gezien. Na de pauze rijden we nog een tweetal ronden en krijgen een oproep dat er een fietser gevallen is bij Cadier en Keer . Veel bloedverlies luidt de melding. Snel er naar toe dan. Aangekomen bij het slachtoffer staat er ook een motard van de jury.Het slachtoffer heeft flinke schaafwonden op de schouder, gezicht en benen. De atleet is bij kennis en heeft alleen veel wondvocht op de wonden staan. De wonden worden verzorgt en de atleet wil verder. De beslissing ligt bij de arts. Na een goede medische check up mag de man verder. Zijn fietsstuur is ook door ons provisorisch gerepareerd met tape en de atleet mag ook van de jury verder. De jury motard blijft in de buurt van de atleet of er geen problemen optreden. Langzaam wordt het half zes en de laatste atleet is gesignaleerd op de Cauberg. Met veel geploeter komt de man boven maar de tijd tikt weg. 18.00 haalt de man niet meer om op tijd te starten voor zijn marathon. We rijden achter deze atleet aan tot op de Griend. Eenmaal in Maastricht krijgt de man een groots onthaal van het sportieve publiek die ondertussen door heeft dat deze man niet meer mag starten aan de marathon.

Het is 18:15 op de Griend en de sfeer is geweldig. Moe maar voldaan breng ik de arts terug naar Gronsveld naar de loods van MOS. Een lange dienst op mijn motor zit er op. Het was geweldig om op deze manier van de Ironman deel uit te maken. Ik rijd terug naar huis omdat ik de dag erna nog maar 830km met de motor naar Zell am See hoef te rijden.

Pascal.

   

 

Lees 3398 keer

Trainingen

 


Wanneer:

Dinsdag van 20:45 tot 22.00 (onder begeleiding van trainer)
Woensdag van 18.00 tot 19.00 (TCM Jeugd)
Donderdag van 21.15 tot 22:15 (onder begeleiding van trainer)
Zondag van 09.00 tot 10:30 (schema zwemmen)
Zondag van 10:00 tot 11:00 (schema zwemmen)
Zondag van 10.00 tot 11:00 (TCM Jeugd) zondag

Waar:
Zwembad Geusselt 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 


Wanneer:
Zomertijd: Woensdag van 18:30 tot ~20:30 uur en Zaterdag van 08:00 tot ~11:30
Wintertijd: Zondag van 10.00 tot ~12.30 (ATB)
Waar:
Vertrek: Zwembad Geusselt
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 


Wanneer:

Dinsdag van 19:00 tot 20:15 uur
Donderdag van 18:30 tot 20:30 uurWaar: 
Dinsdag:  Zwembad Geusselt